anmerkning

Betalingsanmerkninger gjør det vanskeligere å låne penger og kjøpe forsikringer (se alle konsekvenser)

De fleste av oss er klar over at vi bør betale regningene våre i tide, og at hvis vi ikke gjør det, så vil vi pådra oss betalingsanmerkninger som gjør det vanskeligere å få lån, kjøpe forsikringer og tegne nye mobilabonnementer. Vi er også klar over at disse betalingsanmerkningene fører til purringer og andre gebyrer som gjør at situasjonen vår forverres hvis vi ikke tar tak tidlig nok.

Men er gebyrer det eneste vi vil oppleve hvis vi ikke får til å betale regninene våre? Uheldigvis ikke. For å gjøre deg mer bevisst på følgene av dette – og kanskje for å gi deg et lite spark i baken – så går vi nedenfor inn på tre av hovedkonsekvensene som kan forekomme når man får betalingsanmerkninger og ikke klarer å bli kvitt dem:

  • Høyere lånerenter og tilleggsgebyrer
  • Redusert kredittscore
  • Dyrere forsikringer

Betalingsanmerkninger kan føre til høyere lånerenter og tilleggsgebyrer

En betalingsanmerkning er enkelt sagt en forsinket betaling. Hvis vi forsinker betalingene våre for lenge kan det til slutt føre til høye renter på kredittkortet eller boliglånet ditt, hvis situasjonen utvikler seg til punktet hvor du må ta opp lån uten sikkerhet for å finansiere disse betalingskravene. Samtidig vil du fra tidlig av begynne å få purringer når du ikke klarer å betale regningene dine. Disse gebyrene blir bare større og større jo lengre du venter, noe som er en medvirkende årsak til at ting kommer ut av kontroll for den skyldige.

Betalingsanmerkninger kan gi deg redusert kredittscore

Lån brukes til mange formål. De fleste må blandt annet ta opp lån for å kjøpe bil eller sin første bolig. Men hva skjer når du ikke kan betale tilbake lånet? Jo, svaret er enkelt; du begynner å få betalingsanmerkninger. Videre kan du bli belastet for mislighold av lånet, noe som vil skade kredittscoren din.

Kredittscore er kanskje et begrep som er mest kjent i andre land som USA, men det er også av betydning for oss som bor her i Norge. Den er en tydelig indikator på din økonomiske situasjon, deriblant din evne til å betale regninger og lån. Hvis du ikke betaler regningene dine, så vil kredittscoren bli negativt påvirket, noe som gjør det vanskelig å få godkjent fremtidige lån.

Betalingsanmerkninger kan føre til dyrere forsikringer

Forsikring er noe alle trenger fordi det beskytter deg mot uforutsette hendelser som kan oppstå i livet ditt. Hvis du derimot ikke betaler forsikringene dine i tide, vil det oppstå konsekvenser. Mottar ikke selskapet betalingen innen 30 dager, vil de belaste deg forsinkelsesgebyrer og begynne å kreve renter på den ubetalte saldoen hver måned til den er nedbetalt.

Videre vil forsikringspremien din – den årlige summen du betaler for forsikringen – øke, siden forsikringsselskapene kan betrakte din situasjon som risikabel, noe som innebærer at de tar høyere premier for folk som betaler regningene for sent.

Slik forhindrer du betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger fører altså til ugunstige konsekvenser som høyere renter og gebyrer, redusert kredittscore, og dyrere forsikringer. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å forhindre at betalingsanmerkninger dukker opp i utgangspunktet.

En av de viktigste tingene du kan gjøre er å ikke kjøpe ting du ikke har råd til. Det er veldig fristende for folk å kjøpe varer de ikke har råd til for å opprettholde det de tenker på som en “normal livsstil”, men dette skader dem bare fordi det øker gjelden deres og gjør det vanskeligere for dem å slippe unna økonomiske problemer.Samtidig kan det hjelpe å lage din egen “bufferkonto,” hvor du jevnlig setter inn en liten sum, slik at du etter hvert skal ha mulighet til å bruke penger fra denne kontoen til å takle uforutsette hendelser. En god tommelfingerregel er å samle opp nok penger til at du kan finansiere tre til seks måneders utgifter, basert på dine levekostnader i dag. Slik vet du alltid at du har penger til overs, skulle det hende at bilen eller huset trenger reparasjoner, eller at du mister jobben og må finne deg en ny. Og, så klart, så vet du alltid at du kan forhindre betalingsanmerkninger, og dets uønskede konsekvenser.