Å betale med delbetaling – en vei til gjeldsproblemer?

Et spørsmål mange lurer på er om delbetaling kan føre til gjeldsproblemer. Svaret avhenger av flere faktorer som spiller inn i hvordan kjøperen benytter denne betalingsløsningen. Derfor er det først nyttig å vite hva delbetaling er og hvorfor det brukes, samt hvilke fordeler og ulemper det presenterer, før vi videre diskuterer hvorvidt det er en vei til gjeldsproblemer.

Hva er delbetaling?

Delbetaling er en av de mest brukte betalingsmetodene som er tilgjengelige på markedet. Det er ofte sett i online markedsføring, reisebestilling og andre bransjer, og refererer til et kjøp av varer og/eller tjenester som betales over en periode som vanligvis strekker seg over 3 til 36 måneder. Man kan på en måte se det som spikking, hvor man skjærer vekk deler av treverk, bit for bit.

Grunnen til at mange selgere av varer og tjenester tilbyr kundene sine delbetaling, er at det gjør det enklere for kunden å kjøpe noe som de ikke ville ha vært i stand til å finansiere ved engangskjøp – hvis de hadde måttet betale alt med en gang.

Fordeler med delbetaling

Det er flere fordeler med å bruke delbetalinger i motsetning til hele betalinger eller kredittkort.

Når folk er i stand til å betale for kjøp over tid, er det mer sannsynlig at de kjøper det de ønsker og trenger. De ønsker ikke å foreta et stort, alt-inkludert kjøp i dag og sitte igjen med null penger til resten av måneden. Samtidig som at det rent praktisk blir enklere å betale for det de ønsker, virker det også mindre skremmende å betale 300 kroner per måned i ti måneder, i stedet for 3,000 kroner på én gang.

Kort oppsummert tilbyr delbetaling følgende fordeler:

  • Mer penger til overs i gjeldende måned når kjøpet foretas
  • Mer praktisk å betale små månedlige summer enn store engangsbeløp
  • Man må ikke ha spart opp mye penger på forhånd for å kjøpe det man ønsker seg
  • Kjøpet blir mindre skremmende, siden man kutter opp summen i mindre deler

Ulemper med delbetaling

Det finnes også en del ulemper med delbetaling:

  • Kan medføre rentekostnader
  • Medfører ofte gebyrer – det er ikke gratis å velge delbetaling
  • Kan skape problemer ved misbruk

På samme måte som at banker krever rente for å ta opp lån, krever noen delbetalings-tilbydere effektiv rente når man ønsker å nedbetale et produkt eller tjeneste over tid. Og selv om de fleste i stedet tilbyr rentefri delbetaling, så vil det som regel forekomme gebyrer. Det er altså ikke gratis å betale ned kjøpesummen del for del.

Kan delbetaling føre til gjeldsproblemer?

Dette er helt avhengig av personens økonomiske situasjon, og måten de bruker denne betalingsløsningen på. Hvis de har tilstrekkelige med midler, og bare kjøper så mye de har råd til å nedbetale, måned for måned, er det mulig å foreta delbetalinger uten å pådra seg for stor gjeld. Men hvis økonomien er trang, og man ikke har kontroll over pengene sine, kan kjøp av varer på avbetaling føre til gjeldsproblemer.

Hvis man altså misbruker denne løsningen ved å velge å nedbetale altfor mange ting samtidig, uten å være klar over hvor mye man blir nødt til å betale for alle tingene man kjøper over følgende måneder, så kan kostnadene til slutt bli så høye at man ikke får til å betale summene for delbetalingene engang. Og da kan man få betalingsanmerkninger og inkassokrav, som er kjente begreper for de med gjeldsproblemer.